Oblíbená hospoda

Říká se, že každý správný Čech má svoji oblíbenou hospodu, ať už tam chodí na denní bázi nebo jen tak sporadicky jednou za čas. Každopádně ti největší fanoušci svých hospod tam dokonce mají i své vlastní korbele na pivo a své vlastní místo. TO už jsou potom pořádní štamgasti.
 sklenice s českým chmelovým pivem na dřevěném stole
Pokud se zamyslíte, určitě i vy, kteří na vysedávání po hospodách moc nejste, máte nějaké to vaše oblíbené místo, kde si rádi zajdete na jedno či dvě s přáteli po celodenní dřině nebo jednou za měsíc. Mnohdy to nemusí ani být hospoda! Může to být například bar či nějaký klub. Přeci jen, dnes máme na výběr více než před sto lety, kdy opravdu středobodem všeho dění byly maximálně ty podniky, plné kouře a dýmu z cigaret a fajfek.
 
Spousta lidí si oblíbila irské hospody, puby, kde si dávají černé pivo, které na české poměry vyjde sakramentsky draho, nebo si tam dávají jiné chutné nápoje z ostrovního království, které se zde musí dovážet. V každém městě naleznete Irish pub, kde to vypadá jako v těch drsných britsko-irských filmech. Byť ceny jsou tam dražší, častokrát budete mít nouzi o volné místo pro dva, natož pak pro větší skupinu.
 
Někteří ale preferují například piva asijská, proto můžete najít i spoustu „hospod“ tím východním směrem, což taky není nic proti ničemu. I dneska se dá sehnat kvalitní japonské či čínské pivo a nemusíte ani chodit někde do velkých obchodů.
 utopenci s cibulí v nálevu v nádobě
Valná většina lidí má však rádo ty klasické hospody, které existují na stejné ulici už několik generací. Například v Olomouci takových podniků najdete hned několik desítek, mnohé z nich také navštívil Havel, když měl tour po Olomouci v revolučních letech. Oblíbená hospoda by zkrátka měla mít nějaký ten speciální šmrnc, který vás chytí a už nepustí. Pivo by tam mělo chutnat dobře a měli mi tam mít, jako správný šenk, taky utopence s cibulí nebo nějaký ten sýr. A především byste se tam měli cítit jako doma.

Published by na-dlani.cz